• Намери ни:
  • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Батат – много повече от просто картоф

Бататът (Ipomaea Batatas) е вид сладък картоф, който всъщност не е истински картоф, а принадлежи към отделен вид. Той е част от друго растително семейство — Convolvulaceae. Бататът е многогодишен вид принадлежащ към семейство грамофончета. Известен е още с имената патат, земна ябълка или сладък картоф.

 

 

 

Бататите се считат за едни от най-хранителните растителни продукти по света. Вътрешността на батата може да бъде с различен цвят – най-често оранжев. Счита се, че бататът е по-здравословен от обикновения картоф и се култивират заради богатите на въглехидрати подземни грудки. Обикновено те са бели, жълти, розови или червени.

 

 

 

Състав на батат

 

 

 

Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от витамини и антиоксиданти.

 

 

 

В 100 г батати се съдържат между 84-90 ккал. В тези грудки има голямо количество скорбяла – 10-30 %. 6 % са захарите, а има и доста витамин А, B и С, соли на калия, мангана, фосфора, желязо и др.

 

 

 

Бататите имат доста захар и каротин, но са без мазнини и холестерол. Имат доста ниско съдържание на натрий и са добър източник на растителни влакна. Бататът е с нисък гликемичен индекс и могат да се консумират от диабетици без никакви притеснения.

 

 

Ползи от батат

 

 

 

Белтъчините в батата притежават антиоксидантни свойства, което автоматично ги прави изключително ценна и полезна храна. Бататите са препоръчителна храна за хора, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Не предизвикват запек и намаляват риска от диабет, сърдечни проблеми и затлъстяване.

 

 

 

Смята се, че сладките картофи предпазват от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за възрастни хора и бременни жени.

 

 

 

 

В Китай традиционно се използват като лекарство срещу диабет, често уриниране, хронична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетита, полюция и сексуални смущения.

 

 

 

 

Наличието на бета-каротин в тези сладки картофи помага на тялото да се справи със свободните радикали. Сладкият вкус на батата и по-точно веществата, които го причиняват, помагат на кръвта да се пречисти и да се поддържа нормални нива на кръвното налягане. Редовната консумация на батат е добра за стомаха, като повлиява положително язви и премахва възможност за възпаление на дебелото черво.

 

 

 

 

Голямата хранителна стойност на бататите ги прави подходяща храна за хора, подложени на един или друг вид физическо натоварване. Освен всичко останало, бататът, консумиран като закуска, може да ви помогне да отслабнете, защото създава чувство на ситост часове наред.

 

 

 

Кулинарна употреба на батат

 

 

 

Изключително вкусни и с приятен сладникав вкус, бататите се приготвят, тъй както сме свикнали да приготвяме обикновените картофи. Акцент можем да сложим върху разликата, че с батат се приготвят и доста вкусни сладкиши, докато с обикновени картофи няма такава практика. Корените не са единствената ядлива част на бататите. Листата на този зеленчук се използват по начин, сходен с тези на спанак.

 

 

 

Често бататите се приготвят варени, печени, сотирани, добавят се към различни готвени ястия, супи, от тях се прави пюре. Мариновано печено месо с батат е гарантирано вкусно, а филии от сладкия картоф може да запечете дори на скара. Батат може да добавите към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Освен това, може да го готвите и без мазнина, което е добре за талията ви.

 

 

 

 

Гарантиран начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен основно ястие от батат може да приготвите и десерт. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи.

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

 

Още:
  • Що е то Рожков?

    Брашно от рожков: ползи за здравето

  • Хранене по време на бременност

    Здравословно хранене на жените по време на бременност

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial