• Намери ни:
  • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Витамините в детското меню – част 2

През всеки етап от своето развитие детето се нуждае от витамини и минерали, за да бъде здраво и енергично. Разнообразното хранене е един от най-добрите начини детето да приема всичките му необходими хранителни вещества.

 

 

 

Вижте кои са едни от най-важните витамини за растящото дете и чрез консумацията на кои храни може да си ги набави.

 

 

Витамин А

 

 

Един от най-важните витамини за малките деца е витамин А. Той е важен мастноразтворим витамин, които насърчава нормалния растеж и развитие при децата. Той участва в редица функции в организма – спомага за възпроизвеждане на нови тъкани, за поддържане на здрави кости, здрава кожа, жизнени очи и бърз имунен отговор. Витамин А увеличава производството на белите кръвни клетки, които се борят със свободните радикали и бактериите в организма. Освен това, витаминът е от решаващо значение за подпомагане на образуването на повърхностни облицовки на очите, както и подпомага и прочиства уринарните, чревните и дихателните пътища.

 

 

Витамин А е и от особено значение за здравето на очите, кожата и имунната защита.

 

 

 

Дефицит на витамин А при децата:

 

 

 

Първично проявление на дефицита е под формата на ксерофталмия (сухота в очите), състоящо се от нощна слепота („кокоша слепота“), петна на Битот и кератомалация. Недостигът на витамин А може също да доведе до повишен риск от стомашно-чревни, гърлени и гръдни инфекции. Забавянето на растежа и развитието на костите при деца също са признаци на дефицит на витамин А.

 

 

 

Храни с богато съдържание на този витамин са млякото, сиренето, яйцата, морковите, картофите, сладкият картоф (батат) , тиквата, спанакът.

 

 

Витамин В

 

 

 

Витамин B комплекс е група от водоразтворими витамини, обединени в едно семейство – В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Тези витамини подпомагат обмяната на веществата, производството на енергия, здравословното кръвообращение и нервната система. Те подпомагат защитата на сърдечно-съдовата и нервната система, както и поддържат мускулите. „В“ комплекс витамини също така спомагат за по-лесно храносмилане и усвояване на полезните нутриенти от храната. Тези витамини са много важни за децата, защото спомагат за правилния растеж и развитие.

 

 

Дефицит на витамин В комплекс при децата:

 

 

 

Дефицитът на витамини от групата на В при децата са свързани най-вече със забавено развитие, липса на апетит, загуба на тегло, затруднено говорене, неврологични проблеми, раздразнителност, слабост. Често срещан симптом на дефицит при децата е апатията и засилената тревожност. При по-големите деца може да се развие и анорексия, поведенчески и психически промени.

 

 

За да не липсва тази важна за развитието и растежа на детето група витамини, трябва да има разнообразно меню, което да включва храни като месо, пиле, риба, ядки, яйца, мляко, сирене, боб. Всички те са добри източници на В витамините.

 

 

 

Витамин С

 

 

 

Витамин С е може би един от най-разпространените витамини, затова е доста трудно да се стигне до дефицит или недостиг. Този витамин е водоразтворим и като такъв той не се натрупва в организма, а трябва да се приема редовно. Трябва да знаете, че топлинната обработка и слънчевата светлина намаляват неговите стойности. Витамин С участва в съхранението на съединителната тъкан и зарастването на раните. Той спомага за усвояването на желязото и насърчава здравината на мускулите и кожата.

 

 

Дефицит на витамин С при децата:

 

 

 

Дефицитът на витамин С може да доведе до скорбут, заболяване което се проявява в началото с леки подути и кървящи венци, бавно заздравяване на рани и суха коса. Трябва да знаете, че дори бебета, които не са кърмени от здрава майка, могат да покажат симптоми на скорбут.

 

 

 

Съдържа се в особено големи количества в шипката, касис и цитрусите.

 

 

Витамин D

 

 

 


Витамин D е мастноразтворим витамин, които регулира нивото на калция и фосфора в организма. Той осигурява правилен растеж и формиране на костите при децата. Подпомага зъбната формация и предпазването от травми по скелетно-мускулната система. Витамин D спомага за правилната имунна реакция на организма, както и за регулиране на теглото. Витаминът също така влияе благотворно върху поведенческите модели на децата, като помага за развиване на когнитивните процеси и доброто настроение.

 

 

 

Дефицит на витамин D при децата:

 

 

 

 

Децата се нуждаят от достатъчно витамин D, за да развият здрави кости и мускули през първите им годините на растеж. Симптомите на дефицита на витамин D не винаги са очевидни. Недостатъчният витамин D може да увеличи чувствителността на детето към спазми, обща мускулна слабост и костни фрактури. Стоматологичните проблеми са още един признак за дефицит на витамин D при деца.

 

 

 

Въпреки че млечните продукти и рибеното масло са добри източници на витамин D, слънчевата светлина най-добре помага на организма за синтезирането му.

 

 

 

Витамин Е

 

 

 

 

Витамин Е е един от мастноразтворимите витамини, които участват активно в редица функции на тялото. Растящите деца се нуждаят и от витамин Е. Той помага на организма в борбата с микробите и укрепва имунната система. Витаминът е от съществено значение за поддържането на здрави кръвоносни съдове. Едно от най-големите предимства е, че витаминът е силен антиоксидант и като такъв той спомага работата на черния дроб за пречистване на организма от токсините и вредните вещества. Важният витамин също така стопира вредното влияние на свободните радикали и оксидативния стрес, които в 80% от случаите са причина за повечето познати болести. Витамин Е се съдържа в клетъчните мембрани и ги предпазва от увреждания, като по този начин спомага за растежа, правилното развитие и съхранението на тъканите и органите.

 

 

 

Дефицит на витамин Е при децата:

 

 

 

Дефицитът на витамин Е не се среща много често. Обикновено е резултат от недохранване и може да причини неврологични проблеми. Ниското тегло и ранното раждане могат да доведат до този вид недостатъчност при деца. Симптомите на дефицит включват мускулна слабост, проблеми със зрението, скованост, трудности при ходене.

 

Храни, чрез които децата могат да си го набавят са зеленчуците, ядките, семената, плодовете.

 

 

 

Витамин К

 

 

 

 

Витамин К е последният от групата на мастноразтворими витамини. Той е широко известен със свойствата си да съсирва кръвта. Освен, че го приемаме с храната, този витамин се произвежда и от бактериите в червата ни. Непосредствено след раждане в червата има малко полезни бактерии, затова след раждане е хубаво да се приеме една-две дози витамин К, за да предпази от кръвозагуба (най-често от пъпната връв). Витамин К е важен за развитието на децата, защото той спомага за изграждането на здрава скелетно-мускулна система, както и предпазва сърдечно-съдовата система от нарушения или проблеми. Този витамин също така спомага за развитието на мозъка при децата и подобряване на когнитивните функции.

 

 

Дефицит на витамин К при децата:

 

 

 

Когато тялото няма достатъчно от този витамин, то започва да поддържа само най-важните, животозасягащи функции, необходими за оцеляването. Но други части на тялото остават отслабени и уязвими. Това на практика означава, че вероятността от получаване на костна фрактура е много по-голяма при недостиг на витамин К. Също така дефицитът може да доведе до проблеми със сърдечната система.

 

 

 

Храни с богато съдържание на този витамин са тъмнолистните зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, зеле, аспержи, сушени сини сливи, кисели краставички, чили на прах, червен пипер.

 

 

 

Малките деца се нуждаят и от цинк и желязо. Дефицитът на цинк често се свързва с нарушения в растежа, повишена чувствителност към инфекции.

 

 

 

Храни с най-голяма концентрация на цинк са: стриди, червено месо, кашу, нахут, боб, бадеми, тиквено семе.

 

 

 

 

Желязо

 

 

Желязото е жизненоважен микроелемент, участващ в транспортирането на кислород до всички части на тялото ни. Освен, че е важен за растежа и изграждането на силен имунитет, намалява риска от появата на анемия и се грижи за здравето на кожата.

 

 

 

 

Съдържа се в месото и месните продукти.

 

 

 

 

Доказано е, че вегетарианците и хората консумиращи в ограничени количества месо по-често страдат от дефицит на желязо в кръвта си.

 

 

 

 

Разбира се, има достойни заместители на месото. Като най-питателни храни богати на желязо може да бъдат определени дреболиите. В тях се включват – дроб, бъбреци, сърце и мозък.

 

 

 

Например, порция 100 грама говежди черен дроб съдържа 6,5 мг желязо. Интересен факт е, че в началото на на ХХ век, консумацията на черен дроб е била предписвана от лекарите при анемия. Освен това, тя е била задължителна храна за бременните жени. Дреболиите съдържат още – протеини и витамини от групата B, мед и селен. Най-много желязо съдържа гъшият черен дроб  – 30,5 мг в 100 г.

 

 

Други храни, богати на желязо са: яйца и млечни продукти, морската храна, варивата.

 

 

 

Важното е родителите да знаят, че в есенно-зимния период витамините в храната намаляват, поради отсъствието на пресни плодове и зеленчуци, и тогава е добре да заместят липсата с външен прием на витамини.

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
  • Алергените в храните

    Алергените в детското хранене

  • Как да подсилим имунната система на детето? част 2

    Силен имунитет с достъпни природни средства

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial