• Намери ни:
 • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Водата и децата

Неслучайно наричат водата „извор на живота“. Всички биохимични процеси в човешкото тяло протичат във водна среда. Чрез водата се извеждат голяма част от отпадните продукти от метаболизма на тялото. За да се поддържа здравето, е нужен баланс между количеството на постъпващата в организма вода и това, което се губи. Организмът е в състояние да образува само 10% от нужната му вода, останалите 90% трябва да постъпят отвън. Човешкото тяло губи вода по много пътища: с урината (55%), с потенето (20%), чрез белите дробове при дишане (15%), чрез изпражненията (5%).

 

 

 

Приемът на течности при децата е от огромно значение за поддържане на доброто им здраве. При раждането водата представлява около 75% от организма. Без вода клетките в нашето тяло не могат да функционират правилно. Човек може да живее месеци без храна, но без вода – само няколко дни. Нуждите от вода са различни през различните възрастови периоди. Като правило – колкото по-малко е детето, толкова повече вода е необходимо да приема. Липсата на адекватен воден прием може да доведе до значителни смушения във вътрешната среда. В това отношение децата са най-уязвимата група.

 

 

Защо децата са склонни да губят повече течности, отколкото възрастните?

 

 

Детският организъм има някои особености, които го отличават от възрастните и  предразполагат към по-лесна загуба на вода. Колкото по-малко е детето, толкова по-голям е индексът телесна повърхност /телесно тегло. Това означава, че децата губят 2 до 3 пъти повече вода през кожата, отколкото възрастните. Обменните процеси при децата протичат много по-бързо, отколкото при възрастните. Растящият детски организъм има нужда от много повече калории и вода за поддържането им.

 

 

Децата не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими, особено, когато спортуват или играят на открито в най-горещите летни месеци.

 

 

 

Колко вода трябва да пият децата?

 

 

Осигуряването на адекватен внос на вода не винаги е лесно да се определи от медицинския специалист. Това е така поради множество фактори. Няма единен консенсус между различните школи относно препоръчителния прием на вода. Повечето препоръки се основават на общия прием на течности – питейна вода, вода получавана от храни и течности, както и отделената при оксидативните процеси в организма (метаболитна вода). Факторите на средата също оказват влияние, както върху водния баланс така и върху необходимия екзогенен внос – околна температура, достъпност, вкусови качества, културни навици.

 

 

Дневни нужди от течности на кг тегло

 

 

 

Според последното изменение на Наредба 1 (от 01.2018г.) за физиологичните норми и хранене на населението децата трябва да приемат:

 

 

0 – <6 мес. –  100- 190 мл/кг/дн.

 

 

6 – <12 мес. – 800 – 1000 мл/ден

 

 

1 – <3 год. – 1100 – 1300 мл/ден

 

 

3 – <7 год. – 1300 – 1600 мл/ден

 

 

7 – <10 год. – 1600 – 2100 мл//ден

 

 

 

При кърмачетата до 6 мес. възраст се счита, че необходимото количество вода се набавя от майчиното мляко. След тази възраст то се осигурява и  от допълнителните храни и напитки в менюто на детето.  След 1-годишна възраст приемът на питейна вода е задължителен, като има значение и количеството вода, получавано от различните хранителни продукти.

 

 

 

През лятото трябва ли да се увеличи приемът на вода?

 

 

 

Да, през топлите месеци е задължително да се дава повече вода. В среда със сух климат и висока околна температура загубата на вода се увеличава с 10% за всеки градус над нормалната температура. Същото се наблюдава и при фебрилитет – загубите на вода се увеличават с 10-12 мл/кг/24 ч за всеки градус над 37°С. Освен това при интензивно потене се губи и натрий 5-40 ммол/л, а той е основният катион, имащ отношение към поддържането на водния баланс.

 

 

 

Трябва ли да се дава вода на кърмачетата през лятото или водата от кърмата е напълно достатъчна?

 

 

 

Трябва да се дава! Въпреки че кърмата има 80% воднo съдържимо, през лятото загубите чрез кожата се увеличават и е необходимо да се покрият с допълнителен прием според посочените по-горе данни.

За да имате ясна представа за това дали бебето е добре хидратирано, проследявайте количеството урина в памперсите и броят им за денонощие. Памперсите на дехидратираното дете съдържат тъмна урина, сухи изпражнения, то е с хлътнали очички, сенки, суха и крехка кожа, бледо, сънливо, често със сухи устни и език. Ако забележите подобни симптоми незабавно увеличете количеството вода за денонощието.

 

 

Каква вода да пият децата – от чешмата, минерална, изворна?

 

 

 

Най-подходяща за малките деца е водата с ниска минерализация и ниско съдържание на натрий и флуор. Освен за пряка консумация, изворната вода може и да се преварява, без това да нарушава качествата й.

 

 

 

Минерална вода се препоръчва при някои заболявания – за балнеолечебни процедури или пиене. Здравото дете може да приема вода от чешмата (ако нейното качество е добро) или изворна. По възможност е добре чешмяната вода да премине пречистване през филтрираща кана, като по този начин се задържат тежките метали, хлор, флуор и други токсини.

 

 

 

Как да поддържаме добрата хидратация на детския организъм:

 

 

 

 • Навикът за пиене на вода трябва да се възпитава! Колкото по-рано се започне, толкова по-лесно детето ще свикне с водата като задължителна част от диетата;

 

 • Предлагайте често вода, особено през летните месеци;

 

 • Давайте на децата си вода на закуска, преди да отидат на училище или детска градина, както и по време на игра;

 

 • Винаги слагайте шише вода в раницата на детето;

 

 • Окуражете ги да напълнят бутилката си с вода самостоятелно;

 

 • Стремете се да давате на детето натурални напитки. Енергийните напитки и подсладените сокове имат високо съдържание на захар и други субстанции, което ги прави неподходящи за поддържане на добра хидратация;

 

 • Следете ежедневния прием на напитки. За децата над 4 год. се препоръчва да приемат 6-8 чаши течност дневно, като най-добре е те да са вода, мляко, плодов/зеленчуков сок. Количеството на един прием при 4-годишните да е 150мл, а при по-големите – 250мл.;

 

 • Децата, които спортуват или играят на открито, особено през лятото, трябва да пият повече вода.

 

 

И не забравяйте: най-добрата напитка за утоляване на жаждата е ВОДАТА.

 

 

Бъдете здрави!

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
 • Завръщането на просото

  Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен

 • Как да подсилим имунната система на детето? част 1

  Храни, които подсилват имунната система на детето

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial