Режим на хранене на деца от 10 месеца до 3 години

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Всички физиологични процеси в организма протичат в определен биологичен ритъм. Както сънят се сменя с бодърстването, играта с почивка, така в определено време се явява потребността от храна. В обичайното време за хранене видът и миризмата на храната, дори и разговорът за нея засилват отделянето на стомашен сок и слюнка. Ако храната се приема в определени часове, тя се преработва и усвоява пълноценно. Когато детето няма режим на хранене и стомахът остане празен, отделеният стомашен сок дразни стомашната лигавица. Неспазването на режима на хранене е свързано с нарушаване на стериотипа, на нервната и хормоналната регулация на сложните биохимични и физиологични процеси, които са в основата на храносмилането.

Най-добре е правилния режим на хранене да се създава още от ранна детска възраст. След първата година детето вече се храни с по-концентрирани и по-груби храни, които са по-трудно смилаеми. Те се задържат в стомаха не по-малко от четири часа. Ето защо интервалите между храненията е добре да не бъдат по-кратки от 4 часа.

Когато навиците, свързани с храненето, се овладяват постепенно и ненатрапливо, с времето те стават част от естественото поведение на детето. Те не го сковават, а напротив, помагат му да изгради доброто си самочувствие.

Share This