• Намери ни:
  • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Алергените в храните

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система.

 

 

Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до 3-годишната им възраст и повечето се преодоляват до училищна възраст.

 

 

Алергичната реакция се проявява веднага или максимум до два дни след приемането на храната. Може да се прояви със зачервяване, сърбежи, обриви, повръщане, диария, хрема, кихане, кашлица, задух.

 

 

 

Съществуват и т.н. кръстосани алергии – например алергия към белтъка на кравето мляко и соевия белтък; към фъстъци и соя, зърнени храни и тревни полени; към домати и грах; към целина, моркови, пъпеш, банани; към ябълки, домати, праскови, кайсии; към киви, банан, пъпеш, спанак и др.

 

 

Обичайните храни-алергени

 

 

14 са хранителните групи, които според регламент 1169 за предоставяне на информация за храните на потребителите са обявени за алергени. Ето и техният списък:

 

 

1.Зърнени култури, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях;

2.Ракообразни и продукти от тях;

3.Яйца и продукти от тях;

4.Риба и рибни продукти;

5.Фъстъци и продукти от тях;

6.Соя и соеви продукти;

7.Mляко и млечни продукти;

8.Ядки – бадеми, орехи, макадамия, лешници, кашу , бразилски орех , орехи Куинсленд и продукти от тях;

9.Целина и продукти от нея;

10.Синап и продукти от него;

11.Сусамово семе и продукти от него;

12.Лупина и продукти от нея;

13.Серен диоксид (Е220-228) и сулфиди с концентрация над 10 mg/kg или 10 mg/l, изразени под формата на общ SO2 ;

14.Мекотели и продукти от тях.

 

 

Правилото за „ 4 дневно изчакване” и алергии:

 

Много е важно да следвате правилото за 4 дневно изчакване, когато предлагате на бебето нови твърди храни. Когато захранвате бебето с нова храна в продължение на няколко дни, вие имате възможност да определите как точно реагира вашето бебе на дадената нова храна. Това е особено важно, ако във семейството си имате близки с хранителни алергии. Следвайки правилото за 4 дневното изчакване и предлагайки на детето един вид храна /продукт/ по едно и също време, при съмнения за отрицателна реакция от страна на вашето дете към храната, вие много лесно може да разберете коя храна е възможно да я е предизвикало.

 

 

 

Имайте предвид, че някои храни, независимо, че те не предизвикват алергии, може да има други причини, поради които не бива да бъдат предлагани преди бебето да е навършило определена възраст. Пример за това е медът:

 

 

 

Пчелният мед съдържа голям брой полезни за здравето биоактивни вещества и е за предпочитане пред захарта при подслаждане, но медът понякога може да съдържа малки количества спори на причинителя на ботулизма. Друга причина медът да не се включва при захранването на кърмачетата е, че може да предизвика алергични реакции при някои деца. При децата над 1-годишна възраст пчелният мед може да се въвежда постепенно и внимателно в храненето, но е препоръчително медът да се включи след навършване на 3-годишна възраст.

 

 

 

Според последни научни изследвания, многократната консумация на храни-алергени в ранна детска възраст може да “научи” тялото ни да приема тази храна, така че тя да не предизвика алергия, когато детето порасне.

 

 

 

Доказано от изследването LEAP, при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 мес.) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Изследователската работа продължава, като резултатите до момента дадоха основание на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI) да изготви нови препоръки за първична превенция от хранителни алергии, които обаче и до този момент не са приети за действащи в България.

 

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
  • Водата и децата

    Водата „Извор на живота“

  • Рибата в детското меню

    Кога и как да започне захранването с риба

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial