• Намери ни:
 • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Витамините в детското меню – част 1

Витамините и минералите са незаменими хранителни вещества, необходими в много малки количества за нормалното развитие, функциониране и физическото състояние на организма. Витамините и минералите не могат да се синтезират в организма ( с изключение на витамин D) и затова трябва да се приемат с храната. Проведените изследвания показват, че храните, които са най-богати на витамини, са плодовете и зеленчуците (в сравнение с животинските продукти като месо, сирене, кашкавал, яйца).

 

 

Учените съветват родителите да поощряват децата да консумират колкото могат повече и то свежи, пресни растителни продукти. Обикновено балансираната диета осигурява достатъчно количество витамини, но за съжаление, в 21 век стойността на полезните съставки в храните е под голямо съмнение, защото в рамките на 50 години стойностите на полезните вещества са спаднали драстично с цели 5 пъти.

 

 

 

Първите месеци бебетата получават всичко необходимо от кърмата на майките, като много педиатри посочват, че може да се допълва само витамин D, тъй като той не се произвежда в организма и не може да се предава чрез кърмата. Чрез въвеждането на смесеното хранене, децата получават значително повече витамини, свързани с правилния им растеж и развитие. Въпреки всичко педиатрите съветват да се дават редовно допълнително витамини, за да може капацитетът на полезните и жизненоважни нутриенти да не се изчерпва.

 

 

 

 

Желателно е децата да приемат нужните дози от витамините всеки ден, за да се предпазят от дефицити, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

 

 

 

 

Кои деца имат нужда от витаминни добавки?

 

 

 

✔Деца, които не ядат редовно и често пропускат хранения;

✔Деца, които не се хранят с добре балансирана диета;

✔Деца с хронични заболявания като астма или проблеми с храносмилането, особено ако приемат лекарства;

✔Деца, които прекаляват с консумацията на fast food, както и на обработени храни;

✔Деца на вегетарианска или веганска диета;

✔Деца, които пият много газирани напитки.

 

 

 

Есенно-зимният период е предпоставка за развитие на различни микроорганизми, особено когато стоим дълго в затворени помещения, където сухият въздух изсушава и лигавиците ни. Смяната на сезоните (от летен към есенно-зимен) означава, че намаляват плодовете и зеленчуците, съответно – и приемът на витамини, което допълнително способства за отслабване на имунитета.

 

 

 

Когато детето има силен имунитет, то успява да се пребори с патогенните организми, но това не става лесно. Обикновено в ранна детска възраст имунната защита е по-слаба – това е анатомо-физиологична особеност на тази възраст. Имунитетът се укрепва около 7-годишна възраст, затова и когато децата ходят на детска градина, те боледуват често, а когато тръгнат на училище –по-рядко.

 

 

 

 

От друга страна, посещавайки детско заведение, децата се срещат с микроорганизми, срещу които организмът им започва да изгражда  антитела т.е . активира се имунен отговор и при следващата среща  със същия патоген ,тялото помни и се преборва по-бързо. Също така  се активира  и клетъчния  имунитет, клетки на който убиват причинителите на инфекциите.

 

 

 

 

Какво трябва да знаят родителите при избор на мултивитамини за децата?

 

 

 

Като начало, те трябва да съобразени с дневните нужди на децата. Хубаво е да са вкусни и желани от децата – защото всички знаем, че ако не са приятни на вкус, те не ги приемат. Препоръчително е да вземем витамини без консерванти и оцветители, които са произведени и разпространявани от фирми, спазващи правилата на добрата медицинска практика.

 

 

 

Yummi Bears предлага богата гама от функционални витамини за деца, които осигуряват оптимална подкрепа в различни разновидности – органични, без захар, вегетариански, подпомагащи имунната система, костите и умственото развитие на подрастващите.

 

 

 

 

Отличителни качества:

 

 

 

 • Съдържат комбинация от необходимата дневна доза витамини за деца, основни минерали и хранителни съставки, полезни за всяко дете;
 • Вкусни и привлекателни за децата;
 • Изцяло натурални съставки;
 • Без глутен, казеин, алергени и ГМО;
 • Подходящи за всички възрастови групи, включително за деца под 4 години.

 

 

 

 

Предназначение:

 

 

 • За стимулиране на апетита на децата;
 • За укрепване на имунитета при децата;
 • За профилактика при често боледуващи деца;
 • За здравословен растеж и развитие на децата;
 • За по-голяма жизненост и подобряване на общото състояние при децата.

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
 • Тиквата – есенната вълшебница, която трябва да присъства на трапезата

  Няколко важни причини да не пренебрегваш тиквата

 • Витамините в детското меню – част 2

  Витамини за правилен растеж и развитие на детето

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial