• Намери ни:
  • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Хранене на кърмещата майка

ХРАНЕНЕ НА МАЙКАТА ПО ВРЕМЕ НА КЪРМЕНЕ

 

Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето. Майчиното мляко през първите 6 месеца осигуряват цялото количество хранителни вещества, течности и енергия, които са необходими на бебето за растежа и развитието му. Освен това кърмата осигурява имунни тела от майката, които предпазват бебето от голям брой инфекции и подпомагат за по-бързото му възстановяване след боледуване. Кърменето намалява риска от автоимунни болести и затлъстяване през детството. То създава изключителна близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуално развитие на детето.

 

 

 

Всяка жена, която е решила да кърми детето си, си задава много въпроси относно това какво може да яде през този период, какво не може, как ще се отрази храната върху здравето и настроението на детето. Първото и основно правило: този процес трябва да създава положителни емоции, както у майката, така и у бебето. Затова не бива да се отказвате от храни, които обичате и ви доставят удоволствие, само защото кърмите.

 

 

 

Производството на мляко много често зависи от вътрешното състояние на жената. Съставът на кърмата се променя в зависимост от това, с което се храни майката, но при всички случай си остава най-доброто за детето. Ако се спазва определен балансиран хранителен режим, без съмнение свойствата на млякото ще се подобрят значително.

 

 

И така – краткият отговор на въпроса с какво да се храни кърмачката, е – с всичко!

 

 

Но да преминем към обосновката на това всичко…

Какво да ядете, когато кърмите?

 

 

Не е нужно да ядете някакви специални или различни храни, докато кърмите. Въпреки това, трябва да се опитате да следвате здравословна и балансирана диета, която включва:

 

 

Плодове и зеленчуци – консумирайте всеки ден по няколко малки порции плодове или зеленчуци.

 

 

Фибри – консумирайте храни, богати на фибри, като пълнозърнестия хляб, зърнените храни, зеленчуците, плодовете и всички онези храни, допълнително обогатени с фибри. Фибрите са особено подходящи за периода след раждането, тъй като тогава често се появяват храносмилателни проблеми.

 

 

Въглехидрати – трябва да консумирате повече хляб, паста, ориз и картофи за повече енергия.

 

 

Протеини – в периода на кърменето нуждите ви от протеини ще бъдат двойно по-големи, отколкото в нормални условия. Голяма част от тях трябва да бъдат от животински произход. Подходящи и полезни са белите меса, птиче месо, бяла риба, яйца, мляко.

 

 

Риба – яжте най-малко две порции риба на седмица, като едната е добре да включва вид риба богата на омега 3 мастни киселини. Според изследвания с две порции риба, богата на омега 3 мастни киселини, увеличавате нивата на омега 3 в кърмата ви, което има благоприятен ефект върху развитието на мозъка и очите на бебето.

 

 

Млечни продукти – те са основен източник на калций, жизнено важен за производството на мляко. Освен това като последствие от бременността нивата му в организма ви ще се ниски и ще имате нужда от по-големи количества. Старайте се да приемате поне три чаши мляко на ден или две чаши с други млечни продукти като кисело мляко, сирене, млечни десерти и т.н.

 

 

 

Течности – майчиното мляко съдържа между 80 и 90% вода. Затова за секретирането й се изисква допълнително количество вода.  Трябва да приемате най-малко литър и половина на ден, това са 6-8 чаши на ден под формата на вода, айрян, неподсладени плодови сокове. Препоръчва се да се избягват напитките със захар, особено ако жената е наддала много на тегло. Ограниченото приемане на течности може да намали количеството на кърмата. Обръщайте внимание на чувството за жажда. Напримен, много жени съобщават, че когато започват да кърмят, устата им пресъхва. Чувството за жажда е важен сигнал, че се нуждаете от допълнителна течност. Изпивайте чаша вода или хранителна напитка всеки път, когато сядате да кърмите. Запекът е друг общ индикатор за необходимост от допълнителни течности. Достатъчният прием на течности помага за редовността на червата.

 

 

 

Желязо – бебето ще вземе, през последния етап на бременността ви големи количества от този минерал за сметка на вашите резерви в организма ви. Така след като родите нивата ви на желязо в организма ви ще са малки. Сред храните, съдържащи желязо, са мидите, пълнозърнестите храни, черният дроб, зеленолистните зеленчуци като спанака и марулите, червените меса.

 

 

Яйца и ядки някои майки се тревожат от консумацията на яйца, фъстъци и други ядки, но отново няма реални доказателства, че това може да отключи алергия при детето. Така че, стига вие самите да не сте алергични към фъстъци, можете да ги ядете, като част от балансирана диета.

 

 

 

Мед

Да, майките, които кърмят може безопасно да ядат мед. Това е важно да се отбележи, тъй като много майки знаят, че на бебета на възраст под 1 годинка не трябва да се дава мед, царевичен сироп или дори кленов сироп заради риска от ботулизъм.

Разликата е в това, че бебетата нямат достатъчно киселинност в стомаха, за да се справят с ботулиновите токсини. Но тъй като майките да имат мога да убият бактериите, които причиняват ботулизъм и няма риск те да бъдат предадени на бебето чрез кърмата.

 

 

 

Цитрусови плодове

Повечето майки ядат цитрусови плодове, без никакви проблеми, докато кърмят. В действителност те са много полезни като закуска или като част от храната, тъй като са пълни с витамин С.

Може да сте чували, че киселината в цитрусовите плодове може да разстрои стомаха на бебето, но повечето деца всъщност нямат проблем, след като майките им са консумирали цитруси. Разбира се, необходимо е все пак да следите реакциите на бебето и ако то е неспокойно или се появят симптоми (като например диария), опитайте се да премахнете тези плодове от режима си за известно време, за да видите дали това ще реши проблема. Но не забравяйте да си набавяте много витамин С от други източници, като тъмни, листни зеленчуци или ягоди.

 

 

Важно е храната да е разнообразна, но не прекалено разнообразна в един ден. Няма нужда да ядем 3 вида плодове, 4 вида зеленчуци, риба и яйца, разпределени в 5 хранения. Това ще натовари храносмилането. Добре е плодовете да се приемат като отделно хранене, защото комбинирането им с други храни води до забавяне на храносмилането, което на свой ред води до ферментация, а това не е никак приятно за вашето тяло.

 

 

От значение е какви мазнини консумирате. Те са тези, които влияят на профила на мазнините в кърмата ви. Затова – никакъв маргарин и никакви хидрогенирани мазнини (всичко в пакетче съдържа такива). Масло, зехтин, олио, ядки и мазнини от месо – без да прекалявате, разбира се.

 

 

 

Какво не трябва да ядете, когато кърмите?

 

Повечето майки избягват конкретен вид храна без ясна причина, просто защото са чували, че тя може да се отрази зле на бебето. Без научна основа популярните митове за майчината диета по време на кърмене могат да станат бариери пред кърменето и да доведат до ненужни хранителни ограничения при кърмещи майки.

 

 

Въпреки че няма храна, която да е тотално забранена за периода на кърменето, все пак има храни, чиято консумация трябва да намалите.

 

 

Важно е да знаете, че може да ядете почти всичко, в умерени количества, докато кърмите!

 

 

Често ограничените храни са: пикантните, суровите, студените, мазните, някой плодове и зеленчуци, млечните продукти и кофеин. Причините за това са, че:

 

 

Пикантните храни може да доведат до колики или кожен обрив – на много майки се казва да избягват пикантни храни, тъй като се смята, че тези храни причиняват колики, газове, диария и обриви при кърмачето. Смята се, че силният аромат на чесъна може да промени вкуса и миризмата на кърмата, но това обикновено не е проблем за бебетата. Те рядко реагират на храна, която майките ядат, а малкото храни, за които е наблюдавано, че предизвикват реакции, се различават при кърмачетата, така че не е разумно да се препоръчва на всички кърмачки да избягват определени храни;

 

 

Суровите храни могат да предизвикат хранително отравяне или инфекция с паразити – обичайните сурови храни са риба, стриди, непастьоризирано мляко. Те могат да бъдат източник на инфекция, а някои видове риба съдържат и значително количество живак. Консумацията на сурови храни от кърмачки не представлява сериозен проблем за кърмачетата, въпреки че има риск от хранително отравяне при майката. По принцип хранителното отравяне при майката не води до инфекция при бебето, освен в редки случаи на септицемия (тогава бактериите могат да достигнат до кърмата). Но дори при тежка септицемия не е необходимо да се прекъсва кърменето, ако майката се лекува с подходящи антибиотици;

 

 

Студените храни могат да причинят диария;

 

 

 

Мазните храни – да намалят производството на мляко, защото могат да доведат до запушване на млечните канали;

 

 

Що се отнася до подсладителите, овкусителите, консервантите, както и вещества, с които се обработват някои плодове и зеленчуци, трябва съвсем честно да кажа, че те преминават в кърмата. Затова е добре да приемате прясно приготвена храна, зеленчуците и плодовете, които консумирате да са добре измити и да не са в големи количества.

 

 

 

Относно кофеина, бъдете внимателни, защото той може да причини същите симптоми при бебетата, каквито са и при вас, а именно раздразнителност, безсъние и нервност.

 

 

Алкохолът преминава през кърмата и стига до бебето ви. Той може да навреди на бебето ви, ако пиете повече от една чаша алкохол повече от един или два пъти седмично.

 

 

Винаги е добре да бъдете предпазливи, така че ви препоръчваме да не пиете алкохол докато кърмите, особено през първите три месеца.

 

 

Когато бебето е новородено, стомахчето му е много малко и често се нуждае то да е пълно. Алкохола навлиза в кръвта ви между 30 или 90 минути, след като сте го изпили. И понеже бебетата се хранят често, няма да има достатъчно време между храненията, за да се изчисти от вашият организъм.

 

 

Черният дроб на вашето бебе също е незрял и се нуждае от защита срещу следите от алкохол. За това в името на детето ви, моля въздържайте се от алкохол докато кърмите, не би трябвало това да е проблем, когато става въпрос за здравето на вашето съкровище.

 

 

 

Броколи – предизвикват колики и газове – обичайно майките биват предупреждавани да избягват „газообразуващи храни“ като зеле, карфиол и броколи.

 

 

Често погрешно схващане е фактът, че кърмещата майка на бебе с колики трябва да спазва диета. Това не е необходимо, освен ако при кърмачето е потвърдена алергия към краве мляко или яйца. Поради ненужна диета майката ще бъде лишена от необходимите хранителни вещества и енергия, от които много се нуждае, и в най-малка степен няма да помогне на кърмачето.

 

 

Някои храни чрез кърмата могат да доведат до раздразнителност и алергични реакции при бебетата. Ако бебето ви развие обрив или диария скоро след кърмене – потърсете помощ от педиатъра ви, защото това може да индикира хранителна алергия. Ако се съмнявате в някоя храна, която сте приемали, то преустановете консумацията й за около седмица и наблюдавайте състоянието на бебето. Силно алергенни храни са например: кравето мляко, соята, яйцата, рибата, фъстъците, ягодите и пшеницата.

 

 

Някои бебета например реагират на протеина в кравето мляко. Децата, които са алергични към този протеин, проявяват веднага симптоми. За това обърнете внимание, ако бебето ви има следните симптоми:

 

 

 

Бебето ви не се храни добре и не качва килограми.
Има  проблеми с изхождането като например диария или запек.
Има червени малки пъпчици по тялото на бебето ви.
Има обрив около устата.
Подути са очите, лицето или устните.
Хрема.
Повръщане.
Екзема.

 

 

Ако мислите, че млечните продукти влияят зле на бебето ви, говорете веднага с вашият лекар. Може да има и друга причина, която да кара бебето ви да не се чувства добре и е важно да разгледате всички възможности, за да сте сигурни, че бебето ви получава необходимото лечение.

 

 

След като бъдат изключени други причини, вашият лекар може да  поиска да премахнете от менюто си продуктите от краве мляко в продължение на две до шест седмици, за да видите дали вашето бебе ще е по-добре.

 

 

Ако се потвърди, че вашето бебе има алергия към кравето мляко, ще трябва да спрете да ядете храни съдържащи този вид мляко, поне за шест месеца или докато бебето ви не навърши една годинка.

 

 

Ограничения в хранителния режим на кърмещата майка се налагат и когато Вие, бащата на детето или някое от другите Ви деца страдат от хранителни алергии, астма или друг вид алергично заболяване. Бебе, чиито близки роднини имат алергични симптоми е изложено на по-голям риск от развитие на алергично заболяване, защото е фамилно обременено. Изключителното кърмене е особено важно за децата с висок риск за алергични заболявания. Защитните предимства на кърменето се повишават още повече, когато майка изключва или ограничава общо алергизиращи храни от храненето се в периода на кърмене. Алергичният риск за бебето също намалява, ако майката яде разнообразна храна и избягва да консумира само една единствена храна в продължение на деня. Изцяло изключването на храни от диетата на майката  трябва да става след консултация с лекар.

 

 

За да се храните добре е важно да си осигурите достатъчно време за почивка. Умората и стресът могат да забавят и намалят образуването на кърма. Повечето родилки се чувстват уморени през първите няколко месеца и е необходимо да потърсят помощ от семейството, роднини, приятели. Разговорите за това как се чувствате и разделянето на работата с други хора може да Ви осигури да имате необходимата почивка. Препоръчват се и редовни, умерени физически упражнения. Разхождайте се всеки ден – това Ви осигурява физическа активност, чист въздух и време за релаксиране.

 

 

Успех на всички кърмещи мамчета от нас!

 

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
  • Може ли да отслабнете, докато кърмите?

    Няколко съвета как да се храните добре и да се освободите от качените през бременността килограми

  • Омега 3 мастните киселини

    Омега-3 се наричат есенциални мастни киселини, защото човешкото тяло се нуждае от тях, но не може да си ги произвежда само.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial