Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Какво е био? Био хранене на бебето

Знаете ли какво всъщност е БИО и какво означава знака за БИО на даден продукт?

 

 

За обозначаването на биологично чист продукт се използват няколко термина, сред които: БИОЛОГИЧЕН, БИО (BIO) И ОРГАНИЧЕ (ORGANIK). Всички тези термини са синоними и разлика в значението на термините няма.

 

 

 

Какво е БИО? Да започнем от земеделието

 

 

 

Био производство означава отглеждане на храни от животински или растителен вид във възможно най-естествена среда, без да се използват каквито и да е пестициди, химикали, химически торове, антибиотици или ГМО. При био производство говорим не само за отглеждане на едни истински и качествени продукти, но и за уважение и стремеж към опазване на природата и околната среда. Самата дума „био“ идва от древногръцката дума “bios” и означава живот.

 

 

 

Био храните запазват всички онези полезни витамини и минерали, които на теория би трябвало да има в тях, защото те не са третирани с нищо вредно, което да ги унищожи. Ето затова е важно да сме много внимателни, когато избираме откъде да пазаруваме и какво да слагаме на масата си.

 

 

 

Интересен факт е, че повечето хора смятат, че зеленчуците и плодовете, отглеждани на село, в домашни условия и градина, също са био, но това не е точно така. Много често бабите ни, в стремежа си да запазят продукцията си, също използват различни препарати и „лекарства“, чиито произход не знаят и това променя хода на развитието им.

 

 

 

Относно животновъдството:

 

 

 

Животните трябва да бъдат отглеждани хуманно – да имат достатъчно пространство за придвижване, естествена светлина и свеж въздух.

 

 

Забранено е добавяне на лекарства във фуража в случаи, когато животните не са болни.

 

 

Отглежданите животни се хранят само с продукти от биопроизводството.

 

 

 

 

Био хранене на бебето

 

 

 

 

Ако в началото на пътя по хранене сте избрали кърменето, вие определено сте избрали екологичната и здравословна методика за своето бебе и храненето му. Защо да я изоставяте сега, когато вече е настъпил моментът за твърдите храни?

 

 

 

Докато кърмачката кърми – всеки един нитрат, оцветител и консервант приет от нея с храната, директно отива в организма на бебето! Затова преди да се замисляте за качествено БИО захранване е добре да се замислите първо за качествено хранене докато кърмите мъника си. Всяко парченце плод, месо, зеленчук, зърнен продукт сложени от вас в бебешката храна трябва да са внимателно подбрани, измити и почистени – така че да предложите на бебето си порция качествена храна.

 

 

 

Така например, когато дойде време да предложите на бебетата си зърнени закуски, които повечето обожават – започнете с киноа, белено просо, елда, ориз или амарант. За да обработите екологично закупените от вас качествени зърнени продукти, накисвайте ги винаги предишната вечер и сутринта много по-лесно и бързо ще приготвите и сварите закуската на детето си.

 

 

 

 

Плодовете, зеленчуците и месата за бебето се измиват обилно с вода, накисват се за кратко в студена вода и кората на зеленчука и плода се обелва – там са концентрирани по-голямата част от нитратите! От месото се махат всички тлъстини и жили, така че да получите малки порции филе от пиле, телешко, свинско и риба.

 

 

 

 

Предимства на БИО храните

 

 

 

Предимствата на био храните са доказвани многократно. Според последно проучване, при което са изследвани хиляди био храни е доказано, че те са много по-хранителни и полезни от обикновените храни, като освен това удължават живота на хората и предотвратяват множество заболявания.

 

 

 

Безопасни за бебета и деца

 

 

Както знаете децата и най-вече бебетата са много уязвими на некачествена храна. Именно затова едно от най-големите предимства на био храните, е че те са напълно безопасни за бебета и деца.

 

 

Повече хранителни вещества

 

 

Европейският Съюз финансира проучване, според което органичните плодове и зеленчуци са с до 50% повече антиоксиданти, в сравнение с обикновените плодове, като освен това значително намаляват и риска от рак и сърдечни заболявания. Те също така имат по-високо съдържание на витамини и минерали като цинк и желязо.

 

 

 

Според други скорошни проучвания, органичните био храни са по-добри при борба срещу рака. Те подобряват имунната ни система, като помагат за по-добрия сън и е много по-малко вероятно да напълнеете от подобни храни.

 

 

 

По-добър вкус

 

 

 

Вкусът на органични плодове и зеленчуци често превъзхожда всички обикновени, които се продават по големите супермаркети в България. Именно затова всички изискани ресторанти използват само органични продукти в менюто си. В днешно време почти всички плодове и зеленчуци са с манипулиран ген, който ги кара да порастват много по-големи и да се запазват много по-дълго време, тъй като понякога се налага да пропътуват хиляди километри. Чист пример са ранните ягоди по супермаркетите, които изглеждат прекрасно, но нямат почти никакъв вкус. За сметка на това, вкусът на пресните био плодове и зеленчуци е неустоим!

 

 

 

Опазване на околната среда

 

 

 

Био храните, освен че са полезни за хората, са полезни и за природата. Конвенционалните методи за отглеждане ерозират почвата. Опасните пестициди, които се ползват за отглеждането на храните могат да увредят почвата за векове напред. Въпреки, че голяма част от вредните за човека и природата пестициди са забранени, някои от тях се срещат в почти всички хора, животни и води.

 

 

При отглеждането на био храни не се използват никакви пестициди, което спомага за опазване на околната среда.

 

 

 

Колкото по-рано се замислите, за това което ядете вие, толкова повече ще обърнете внимание и на здравословното хранене на наследниците си! Не случайно съществува мъдростта – ние сме това, което ядем!

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
  • Как да подсилим имунната система на детето? част 1

    Храни, които подсилват имунната система на детето

  • Батат – много повече от просто картоф

    Ползите от Сладкият картоф – много повече от просто картоф

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial