• Намери ни:
  • Работно време офис: от понеделник до събота от 09:00ч. до 16:00ч.

Регистрация

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our политика на поверителност.

Може ли да отслабнете, докато кърмите?

Няколко съвета как да се храните добре и да се освободите от качените през бременността килограми

 

 

 

Да! Вие може да намалите теглото си, като достигнете килограмите си преди бременността. Загубата на около 500 грама до 1 кг. на седмица не би трябвало да се отрази на количеството и качеството на млякото, което произвеждате.

 

 

 

Имайте предвид, че за грижите около новородено, ще ви е необходима много енергия. Ако се опитвате да отслабнете твърде скоро след раждането може да забавите възстановяването си и да се почувствате още по-уморени. Така че, се опитвайте да изчакате, докато премине постнаталния период (периода от раждането до шестата седмица) преди да отслабнете.

 

 

 

Спазване на строга диета в периода докато кърмите е повече от недопустимо и то не само заради кърменето, а и заради факта, че организмът ви се намира под силен стрес след бременността и раждането и не можете да го стресирате още повече с гладуване. Бързото губене на килограми през периода на кърменето може да ви накара да се почувствате без енергия и то точно в момент, когато имате най-голяма нужда от такава и може да стане така, че и вие и вашето бебе да изгубите някои хранителни вещества, които са жизнено необходими за организма и без които не може. Ако имате няколко килограма над допустимите, знайте, че трябва да отслабвате малко по малко, като ограничите приема на храни богати на захар и мазнини. Ако следвате хранителна диета, бедна на калории, това може да афектира на производството на кърма. Ако сте много слаба, трябва тогава да получавате допълнителна енергия чрез балансираната храна и без да пропускате задължителните дневни хранения.

 

 

 

Здравословното хранене и леките упражнения ще ви помогнат да влезете във форма. Може постепенно да увеличите тренировките шест до осем седмици след раждането, ако се чувствате добре.

 

 

 

А ето няколко съвета за поддържане на добро здраве и форма:

 

 

 

Кърменето ще Ви помогне да си върнете теглото от преди бременността

 

 

 

Веднага след раждането жените губят около 5 – 6 кг, което представлява теглото на бебето, плацентата, околоплодните води и кръв. През следващите седмици се загубва излишната вода – приблизително 2 кг. След първия месец кърмещите жени могат да очакват да свалят около 500 г до 1 кг на месец докато кърмят. Причината за устойчивата загуба на тегло е, че за образуването на кърма организмът използва излишните мазнини в тялото, натрупани през бременността. Няма по-ефикасен начин от кърменето за достигане на теглото преди забременяването. Не се препоръчва кърмещата жена да се опитва да ускорява този естествен процес на отслабване чрез специални диети. По-бързото спадане на тегло може да доведе не само до намаляване на количеството на кърмата, но и до изтощение на жената, до по-голяма уморяемост, намаляване на имунитета и няма да се отрази добре върху здравето й.

 

 

 

Безобидни похапвания

 

 

Понякога на човек му се иска да хапне нещо набързо. В такива случаи кърмещите жени е добре да избират най-безобидните варианти, които е хубаво винаги да имат под ръка. Например:

 

 

сирене с нормална или ниска масленост;

ръжени диетични сухари;

нискомаслена извара;

пресни или замразени плодове (и горски);

плодова салата, подправена с кисело мляко;

твърдо сварено яйце;

млечни коктейли с плодове;

сурови или варени зеленчуци.

 

 

 

Докато кърмите, имайте винаги под ръка чаша вода.

 

 

 

Избягвайте полуфабрикатите. Ако нямате време да приготвите нещо, вземете си замразени зеленчуци, те са удобни и лесни за приготвяне, ще спестите време и можете да ги намерите в магазина по всяко време на годината. Те запазват своите хранителни вещества и освен това са вече измити, нарязани и готови на готвене.

 

 

 

Много пъти това, което ни отвежда към хладилника е скуката или умората, а не гладът. Вместо да си запълвате времето с ядене, направете няколко упражнения, отидете на разходка.

 

 

 

Скъпи дами, запомнете че храненето по време на кърмене е изключително важно, яжте се по–често на по–малки порции, не яжте мазни и вредни храни с празни калории и се упражнявайте умерено. Така ще поддържате доброто си физическо и психическо състояние на Вас и на Вашето бебе.

 

 

 

Статията подготви: Пламена Антонова, Инструктор по хранене в ДМК „Ян Бибиян“

Още:
  • Витамините в детското меню – част 2

    Витамини за правилен растеж и развитие на детето

  • Алергените в храните

    Алергените в детското хранене

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial